Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Aspectele legislative legate de internship sunt prevazute in legea nr. 176 din 2018 care reglementează modalitatea de efectuare a programelor de internship pentru persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani.
Informatii utile
1.Durata unui program de internship este de maximum 720 de ore pe parcursul a 6 luni consecutive.
2.Între intern și organizația-gazdă se poate încheia un singur contract de internship.
3. Perioada în care internul a desfășurat activitatea în baza contractului de internship se consideră vechime în muncă, și, după caz, vechime în specialitate, în funcție de tipul activității.
4. Un îndrumător poate asigura formarea, în același timp, pentru cel mult 3 interni. Indrumatorul fiind un salariat din cadrum companiei.
5. Cuantumul indemnizației pentru internship stabilită este egal cu cel puțin 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată și se acordă proporțional cu numărul de ore de activitate desfășurată.
6. Nerespectarea obligației de a încheia contractul de internship se poate sanctiona cu amendă pana la 20.000 de lei;
Ce taxe trebuie sa platim la stat?
Pentru un contract de internship achitam impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, CAS, CASS si CAM si declaram sumele de plata in declaratia D112.
Unde inregistram contractul?
Contractele de internship se intregistreaza pe siteul Agentiei Nationale a Ocuparii Fortei de Munca si nu se inregistreaza in REVISAL.
Ultimul model de contract reglementat il puteti vizualiza si descarca de aici sau in momentul inregistrarii internului in platforma se poate genera contractul automat.
Certificatul de internship
La finalizarea promamului de internship, internul va primii de la gazda un certificat de internship.
Articol realizat de Tiplea Erika Adriana.